Activarea acumulatorilor

ATENTIE! Gama de acumulatori Factory ActivatedNU necesita activare inainte de montare, aceste modele sunt gata de folosire, ele fiind activate din fabrica cu electrolit gel.

Acumulatorii Standard (cu intretinere) si Maintenance Free au fost incarcati uscat in timpul procesului de fabricatie si necesita activare la prima utilizare.

ATENTIE! Foloseste doar electrolitul din pachet si dupa activare preda lichidul ramas la centrele de colectare.


Acumulatorii Standard (cu intretinere)

1. Pregatirea acumulatorului si a electrolitului: aseza acumulatorul pe plan orizontal, indeparta dopurile galbene si capacul rosu de aerisire.

2. Umplerea acumulatorului cu electrolit: cu ajutorul furtunului din pachet umpla succesiv fiecare celula a acumulatorului pana la nivelul indicat pe acumulator. Electrolitul nu trebuie sa depaseasca nivelul maxim marcat pe acumulator (Upper level). Scutura usor acumulatorul pentru a elimina bulele de aer prinse intre placi, completeaza cu electrolit daca este nevoie.

3. Finalizarea activarii: lasa acumulatorul intr-un spatiu aerisit timp de aproximativ o ora inainte de montare pe motor (in acest timp bateria se poate incalzi usor si se pot genera gaze). Nivelul electrolitului poate scadea in acest timp, in cazul acesta umpla din nou la nivel. Recomandam incarcarea pe redresor a acumulatorului timp de 30-60 minute.


Acumulatorii Maintenance Free (fara intretinere)

1. Pregatirea acumulatorului si a electrolitului: aseza acumulatorul pe plan orizontal si indeparta folia de protectie de pe acesta. Indeparta randul de capace negre de langa recipientul cu electrolit (acestea vor fi folosite ulterior la sigilarea acumulatorului).

2. Umplerea cu electrolit: intoarce recipientul cu electrolit in pozitie verticala, inserand cele 6 zone sigilate in cele 6 orificii ale acumulatorului. Apasa recipientul pana ce sigiliile cedeaza, permitand electrolitului sa curga in acumulator. 

3. Indepartarea recipientului: asigura-te ca electrolitul s-a scurs in totalitate, apoi indepartati cu grija recipientul gol. Electrolitul nu se va vedea in baterie, acesta fiind absorbit de placile din fibra de sticla a bateriei.

4. Finalizarea activarii: lasa acumulatorul intr-un spatiu aerisit timp de aproximativ o ora inainte de montare pe motor (in acest timp bateria se poate incalzi usor si se pot genera gaze). Recomandam incarcarea pe redresor a acumulatorului timp de 30-60 minute. Sigileaza bateria cu sirul de capace negre pentru o inchidere ermetica.

Dupa sigilarea acumulatorului Maintenance Free nu desfa niciodata capacul negru. Orice interventie asupra acumulatorului atrage dupa sine pierderea garantiei.


Exploatarea si intretinerea acumulatorului

Intretinerea periodica al acumulatorului trebuie facuta indiferent daca apar sau nu probleme. Verifica periodic gradul de incarcare al acumulatorului, respectiv nivelul electrolitului in cazul bateriilor standard (cu intretinere). Pentru monitorizarea permanenta a bateriei in timpul folosirii iti recomandam un analizator Battery Bug, care iti furnizeaza informatii importante despre baterie printr-o simpla privire. Daca nu pornesti motorul pe o perioada indelungata (de ex. pe perioada iernii) bateria trebuie demontata si pastrata in stare incarcata intr-o incapere incalzita.


Incarcarea acumulatorului

Acumulatorii trebuie incarcati cu un curent de 1/10 din capacitate. Iti recomandam sa incarci acumulatorii Yuasa si Volton cu Redresor Automatic Absaar de 12V 1Amp sau 3,5Amp. Durata de incarcare poate varia de la 1 la 20 de ore, in functie de gradul de descarcare si capacitate. Poti masura gradul de incarcare folosind un voltmetru sau un densimetru (in cazul bateriilor standard) conform tabelului alaturat:

Grad de incarcare |  Densitate electrolit (g/cm³) |  tensiune(V) |

          100%                            1.27-1.28                           12.7

            75%                             1.22-1.23                           12.5

            50%                             1.17-1.18                           12.2 

            25%                             1.13-1.14                           12.0

             0%                                  1.11>                             11.9


Protectie

Acumulatoarele functioneaza pe baza de acid sulfuric. Daca in caz accidental, acidul intra in contact cu ochii, spala cu multa apa si consulta de urgenta un medic. Daca acesta ti-a atins pielea sau hainele, spala cu sapun si clateste cu multa apa.

ATENTIE! Acidul sulfuric poate cauza rani grave! Foloseste manusi de protectie.


Reciclare

Acumulatorul trebuie reciclat, deoarece contine plumb si acid sulfuric. Orice cumparator este obligat prin HG 1132/2008 sa predea acumulatorul uzat spre reciclare la centrele special amenajate.

[profiler]
Memory usage: real: 6291456, emalloc: 5404648
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem